Alles over de luchtvochtigheid in huis

Alles over de luchtvochtigheid in huis

Wat is luchtvochtigheid?

De naam zegt het eigenlijk al: de hoeveelheid vocht (waterdamp) die in de lucht zit. De lucht kan heel weinig vocht bevatten maar ook heel veel. We spreken dan over respectievelijk droge en vochtige lucht.

De luchtvochtigheid in huis wordt uitgedrukt in een percentage. Als de luchtvochtigheid onder de ca. 40% is, spreken we van droge lucht (een lage luchtvochtigheid). Als de luchtvochtigheid boven ca. 60% is, spreken we van vochtige lucht (een hoge luchtvochtigheid). Een goede gebalanceerde luchtvochtigheid varieert dus van ca. 40% tot ca. 60% en creëert een gezonde woon- en leefomgeving.

 

Droge lucht

Als de lucht droog is, is er relatief weinig vocht (waterdamp) aanwezig in de lucht. De luchtvochtigheid is dan laag. Als dit langdurig het geval is, verliest je lichaam vocht en drogen je slijmvliezen uit. Je longen zijn bij een droge lucht bovendien minder goed in staat om zuurstof uit de lucht op te nemen. Dit zorgt voor verscheidene klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Je keel en longen drogen uit waardoor je daarnaast last kan krijgen van een droge keel en een droge hoest. Een omgeving met te droge lucht is dus allesbehalve een fijne leefomgeving.

 

Vochtige lucht

Daarentegen, als de lucht te vochtig is, is er relatief veel waterdamp aanwezig in de lucht. Dit zorgt ervoor dat je sneller gaat zweten maar kan ook zorgen voor benauwdheid. Door de hoge aanwezigheid van waterdamp creëert dit ook een broedplaats voor insecten en neemt de kans op schimmelvorming toe. Dat is absoluut niet optimaal voor jouw persoonlijke woonomgeving.

 

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in huis?

Met een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd, kun je de luchtvochtigheid in huis meten. Zo weet je of een ruimte te vochtig, te droog of precies goed is qua luchtvochtigheid.

Om een optimaal inzicht in de luchtvochtigheid in huis te krijgen, raden we meestal aan om de hygrometer meerdere uren in één ruimte te plaatsen en in verschillende ruimten in huis een meting uit te voeren.

 

Wat als de lucht te droog is?

Als blijkt dat de luchtvochtigheid in huis te laag is, kun je verschillende dingen doen:

  • Bevestigen van open bakjes met water aan de verwarming. De warmte zorgt ervoor dat het water verdampt zodat de lucht vochtiger wordt.
  • Aanschaf luchtbevochtiger. Deze voegt vocht aan de lucht toe zodat geleidelijk een ideale luchtvochtigheid wordt bereikt.

 

Wat als de lucht te vochtig is?

Als blijkt dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kun je verschillende dingen doen:

  • Aanschaf airconditioner. Deze zorgt ervoor dat er vocht uit de lucht wordt gehaald door de lucht te verkoelen.
  • Aanschaf luchtontvochtiger of vochtvreter. Deze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd door de lucht om te zetten in water.

 

Andere algemene tips om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren:

  • Dagelijks goed ventileren door ramen en eventueel deuren open te zetten. Een paar uur per dag is hierin al voldoende.
  • Tijdens het koken deksels op de pannen en de afzuigkap aanzetten. Ook kort na het koken, kan het helpen de afzuigkap nog even aan te laten staan.
  • Tijdens het douchen een raampje of deur openzetten zodat stoom weg kan vloeien. Daarnaast kan het ook helpen om na het douchen de muren droog te maken.
  • De was buiten laten drogen in plaats van binnen. Als de was toch binnen wordt gedroogd, kan dat bijvoorbeeld met het raam open.
Terug naar blog