De invloed van airconditioning op de luchtvochtigheid in huis. Hoe zit dat?

De invloed van airconditioning op de luchtvochtigheid in huis. Hoe zit dat?

Tijdens de warme zomerdagen maken veel mensen binnenshuis gebruik van airconditioning om de ruimte te koelen. Dit is natuurlijk fijn tegen de warmte, maar wat veel mensen niet weten is dat airconditioning ook zorgt voor een daling van de luchtvochtigheid.

Waarom daalt de luchtvochtigheid bij het gebruik van airconditioning?

Een airco koelt de lucht namelijk niet alleen, maar haalt ook het vocht eruit. De warme vochtige lucht wordt omgezet in koele droge lucht. Als de airconditioning langdurig aanstaat en er wordt niet geventileerd in huis, dan kan de luchtvochtigheid in huis flink dalen.

Wat gebeurt er met je lichaam als de luchtvochtigheid te laag is?

Als dit langdurig het geval is, verliest je lichaam vocht en drogen je slijmvliezen uit. Je longen zijn bij een lage luchtvochtigheid bovendien minder goed in staat om zuurstof uit de lucht op te nemen. Dit zorgt voor verscheidene klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Je keel en longen drogen uit waardoor je daarnaast last kan krijgen van een droge keel en een droge hoest. Een omgeving met een lage luchtvochtigheid is dus allesbehalve een fijne leefomgeving.

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid in huis hoog genoeg te houden?

We raden aan om altijd het inzicht te behouden in de luchtvochtigheid in huis. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten en zo weet je op ieder moment of de luchtvochtigheid in huis nog goed is.

De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage en het ideale niveau ligt tussen de ca. 40% en 60%. Dan is de ruimte niet te droog en ook niet te vochtig. Dit is een ideaal niveau voor een kwalitatieve woon- en leefomgeving.

Als nu blijkt dat de luchtvochtigheid in huis te laag is als gevolg van de airco, dan is ventilatie de meest natuurlijke manier om het luchtvochtigheidspercentage weer naar het ideale niveau te krijgen.

Maar als het dermate warm is en je wil de airco wel dagelijks blijven aanzetten, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een luchtbevochtiger in huis die de luchtvochtigheid in huis weer omhoog brengt.

Terug naar blog