De afgelopen maanden is regelmatig in het nieuws geweest dat de aanwezigheid van een CO2-meter verplicht wordt in ieder klaslokaal. Maar waarom is dit nou eigenlijk? En per wanneer gaat deze verplichting in? Lees het allemaal in dit artikel.
Verbetering van de luchtkwaliteit
Het hoofddoel is om de luchtkwaliteit in ieder klaslokaal, en daarmee op de gehele school te verbeteren. De CO2-meter wordt hierbij gebruikt als belangrijke graadmeter.
Waarom de CO2-meter als graadmeter?
Bij iedere uitademing die je als mens doet, komt CO2 vrij die zich in de lucht in een ruimte verspreid. Dit op zichzelf is niet heel erg. Maar naarmate de hoeveelheid CO2 in een ruimte stijgt, neemt de hoeveelheid beschikbare zuurstof af. Als er te weinig zuurstof in een ruimte is, brengt dit klachten met zich mee zoals hoofdpijn, prikkende ogen en verlies van concentratie. Dit wil je niet hebben. Je wilt voldoende zuurstof kunnen inademen zodat je je goed voelt en je goed kunt concentreren op waar je mee bezig bent.
Naast CO2, adem je als mens nog meer stoffen/deeltjes uit. Als je grieperig of verkouden bent, adem je ook bacteriën en virusdeeltjes uit die zich verspreiden in de lucht. Als deze deeltjes in de lucht blijven hangen, is de kans op overdraagbaarheid groter.
Wat wil je dus doen? Je wilt dat de onzuivere lucht vervangen wordt door nieuwe verse lucht.
Als de CO2-meter aangeeft dat de CO2-waarde in een ruimte te hoog is, wordt tegelijkertijd ook verondersteld dat de aanwezige hoeveelheid onzuivere lucht, als gevolg van het uitademen van bacteriën en virusdeeltjes, te hoog is.
Dat is het signaal dat er extra geventileerd moet worden zodat de lucht met daarin te veel CO2 en te weinig zuurstof vervangen wordt door nieuwe verse lucht met voldoende zuurstof, en die tegelijkertijd ook vrij is van bacteriën en virusdeeltjes.
Op deze manier wordt de luchtkwaliteit in ieder klaslokaal, en daarmee op de gehele school, zo hoog mogelijk gehouden.
Per wanneer gaat de verplichting nou écht in?
Op 30 september 2022 heeft Minister Wiersma van Onderwijs een brief gestuurd aan de Tweede Kamer omtrent deze verplichting. Officieel gaat de verplichting echter pas écht in met ingang van het schooljaar 2023-2024, dit omdat het onderliggende schriftelijke Besluit hier nog op aangepast moet worden.