Een goede luchtvochtigheid op de werkvloer. Waarom is het zo belangrijk?

Een goede luchtvochtigheid op de werkvloer. Waarom is het zo belangrijk?

De luchtvochtigheid in binnenruimten is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Het merendeel van de dag breng je binnen door en de kwaliteit van de luchtvochtigheid heeft een grote invloed op hoe jij je voelt.

Als werkgever wil je voor je medewerkers een omgeving creëren die bevorderend is voor het werk maar ook een omgeving die bevorderend is voor welzijn en gezondheid. Als medewerkers zich gezond en vitaal voelen, zal dit de kwaliteit van het werk positief versterken.  

 

Waarom is de luchtvochtigheid zo belangrijk?

De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de circa 40% en 60%.

Als de luchtvochtigheid te hoog (> ca. 60%) is, is de ruimte te vochtig. Je kunt dan last krijgen van verkoudheid, allergische reacties zoals eczeem en overmatige warmte en benauwdheid. Ook voor de ruimte zelf is een hoge luchtvochtigheid niet bevorderend aangezien dit schimmelvorming stimuleert en een broedplaats is voor huisstofmijt. Mensen met astma kunnen extra klachten ervaren als gevolg van de huisstofmijt.

Als de luchtvochtigheid te laag (< ca. 40%) is, is de ruimte te droog. Je kunt dan last krijgen van geïrriteerde ogen maar ook van een droge huid, hoofdpijn, focus- en concentratieproblemen en vermoeidheid.

 

Gezondheid en werkprestaties

Een goede luchtvochtigheid, die tussen de circa 40% en 60% ligt, is uiterst belangrijk voor de kwaliteit van de omgeving. Een goede luchtvochtigheid draagt bij aan een goede luchtkwaliteit en is bevorderend voor de algehele gezondheid.

Om de werkprestaties te optimaliseren, is het eveneens belangrijk een optimale werkomgeving te creëren. Dit kan door een goede luchtvochtigheid.

 

Krijg inzicht in de luchtvochtigheid

Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten. Deze geeft het percentage van de luchtvochtigheid weer en zo weet je direct of een ruimte te droog of te vochtig is.

Om een optimaal inzicht in de luchtvochtigheid te krijgen, raden we meestal aan om de hygrometer meerdere uren in één ruimte te plaatsen en in verschillende ruimten een meting uit te voeren.

 

Wat als de lucht te droog is?

Als blijkt dat de luchtvochtigheid te laag is, kun je de aanschaf van luchtbevochtiger overwegen. Deze voegt vocht aan de lucht toe zodat geleidelijk een ideale luchtvochtigheid wordt bereikt.

Indien de werkomgeving dit toelaat, kun je ook de aanschaf van bepaalde planten overwegen. En dan met name planten met grote bladeren. Deze planten verdampen bijna 90% van het water dat ze krijgen waardoor ze indirect de lucht ook bevochtigen.

 

Wat als de lucht te vochtig is?

Als blijkt dat de luchtvochtigheid te hoog is, kun je de aanschaf van een luchtontvochtiger of vochtvreter overwegen. Deze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd door de lucht om te zetten in water.

 

Nieuwsgierig geworden of meer vragen? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog