Minder last van hooikoorts met een luchtreiniger. Hoe werkt dat?

Minder last van hooikoorts met een luchtreiniger. Hoe werkt dat?

De lente en de zomer staan bekend om het hooikoortsseizoen, ook wel pollenseizoen genoemd. Mensen die hooikoorts hebben, ervaren in deze periode toenemende klachten zoals niezen, snotteren, tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen. Maar hoe ontstaan deze klachten nou eigenlijk? En hoe kan een luchtreiniger voor vermindering van deze klachten zorgen? Lees het in dit artikel.

Wat zijn pollen?

In de lente en zomer laten planten hun stuifmeelkorrels los voor de bestuiving van andere planten en bloemen, zodat nieuwe planten en bloemen kunnen groeien. Deze stuifmeelkorrels worden ‘’pollen’’ genoemd.

De pollen komen in de buitenlucht terecht en worden meegedragen door de wind.

Waarom heb je last van pollen?

Niet iedereen heeft last van pollen. Mensen die een allergie hebben voor stuifmeelkorrels van planten, ervaren diverse klachten zodra ze lucht inademen waar zich pollen (stuifmeelkorrels) in bevinden. Dit komt omdat bij deze mensen het afweersysteem van het lichaam aangezet wordt tot een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie zorgt voor de bekende hooikoortsklachten zoals niezen, snotteren, tranende ogen en geïrriteerde luchtwegen.

In de lente en zomer zit de buitenlucht vol met pollen. Maar ook de lucht in huis kan in deze periode veel meer pollen bevatten dan tijdens andere perioden van het jaar. Zowel buitenshuis als binnenshuis kun je daardoor veel last van hooikoorts ervaren.

Hoe komen pollen in huis?

Pollen die zich in de buitenlucht bevinden, kunnen via de wind op verschillende manieren het huis binnen komen. Dit kan bijvoorbeeld via open ramen of open deuren, maar ook via ventilatieroosters of bepaalde horren. Insecten die van buitenaf het huis binnenkomen, kunnen ook pollen met zich meedragen. Maar ook via kleding kunnen pollen in huis komen.

Welke toegevoegde waarde biedt een luchtreiniger?

Een luchtreiniger zorgt ervoor dat onzuivere deeltjes uit de lucht gehaald worden waardoor de luchtkwaliteit toeneemt. Door een luchtreiniger wordt de hoeveelheid pollen die zich in de lucht bevinden aanzienlijk verminderd, waardoor je veel minder hooikoortsklachten ervaart.

Welk type luchtreiniger werkt het best om pollen te zuiveren?

Zowel luchtreinigers die werken met een HEPA-filter als met een ionisator zijn uiterst effectief in het zuiveren van pollen uit de lucht.

Luchtreinigers die werken met een HEPA-filter, zuiveren tot wel 99,99% van de onzuivere deeltjes tot een omvang van 0,3 micrometer uit de lucht. Luchtreinigers die werken met een ionisator verspreiden negatief geladen ionen in de lucht. De ionen hechten zich aan de onzuivere deeltjes in de lucht, die positief geladen zijn, en daardoor worden deze geneutraliseerd en onschadelijk gemaakt.

Als we een keuze zouden moeten maken, zouden we adviseren om voor een luchtreiniger met ionisator te kiezen omdat deze zelfs de allerkleinste onzuiverheden kunnen reinigen uit de lucht.

Terug naar blog