Waar is een luchtreiniger goed voor?

Waar is een luchtreiniger goed voor?

Mensen die de aanschaf van een luchtreiniger overwegen, hebben vaak de vraag waar een luchtreiniger nou precies goed voor is. In dit artikel beantwoorden we deze vraag.

 

Wat zit er allemaal in onze binnenlucht?

De lucht die we dagelijks binnenshuis inademen is onzichtbaar, maar kan vol zitten met onzuivere deeltjes. Deze deeltjes kunnen van binnenuit komen, zoals bacteriën, allergenen en ziektekiemen. Als je bijvoorbeeld verkouden of grieperig bent, verspreid je namelijk bacteriën die in de lucht terechtkomen. En als je huisdieren hebt, worden allergenen verspreid in de vorm van haartjes en huidschilfers die jouw huisdier verliest.

De onzuivere deeltjes kunnen ook van buitenaf komen, als het raam of de deur openstaat. Denk daarbij aan (fijn)stof en pollen.

Daarnaast kunnen er ook nare geurtjes in de lucht zitten, door bijvoorbeeld het koken of van je huisdieren.

Door onzuiverheden in de lucht kun je extra last hebben van je allergie en ook je astma kan erger worden. Daarnaast kan een verslechterde luchtkwaliteit voor andere klachten zorgen, zoals hoofdpijn, benauwdheid, droge ogen of een droge keel. Deze klachten ontstaan omdat er te weinig schone lucht in huis is.

Wat is de toegevoegde waarde van een luchtreiniger?

Een luchtreiniger haalt onzuivere deeltjes uit de lucht en vervangt deze voor nieuwe verse lucht. Hierdoor neemt de luchtkwaliteit in je omgeving toe en vermindert de kans op klachten die je kan ervaren als gevolg van een slechte lucht.

Concreet samengevat, doet een luchtreiniger dus het volgende:

  • Een luchtreiniger filtert pollen en (fijn)stof uit de lucht, waardoor je minder last hebt van allergieën zoals hooikoorts en astma;
  • Een luchtreiniger filtert allergenen uit de lucht zodat je minder last hebt van huisdier allergie;
  • Een luchtreiniger filtert vieze geurtjes uit de lucht zodat het weer fris ruikt in huis;
  • Een luchtreiniger filtert bacteriën en ziektekiemen uit de lucht zodat de luchtkwaliteit in huis toeneemt;
  • Een luchtreiniger vervangt onzuivere lucht voor nieuwe verse lucht zodat je beter kan slapen en minder klachten zoals hoofdpijn, branderige ogen of benauwdheid ervaart. 
Terug naar blog