Wat is luchtkwaliteit? En wat is het belang hiervan voor je leefomgeving?

Wat is luchtkwaliteit? En wat is het belang hiervan voor je leefomgeving?

Luchtkwaliteit is een heel divers en onderbelicht onderwerp. Heel veel mensen zijn zich nog niet bewust van dit onderwerp en wat het belang is van een goede luchtkwaliteit voor jouw persoonlijke leefomgeving.

 

Luchtstroom in huis

Een groot deel van ons leven brengen we door in huis. Dit is ons thuis, een fijne plek. Onze persoonlijke woon- en leefomgeving. In de ene ruimte brengen we meer tijd door dan in de andere. 1/3 deel van de dag brengen we bijvoorbeeld door in de slaapkamer. Dit is best lang.

In huis is er continu een luchtstroom aanwezig. Deze is onzichtbaar maar altijd aanwezig. Deze lucht bevat de zuurstof die we inademen, maar bestaat daarnaast nog uit veel meer deeltjes. Dit kunnen ook onzuivere deeltjes zijn. Dit ademen we allemaal in.

Onzuivere deeltjes kunnen bestaan uit allergenen, bacteriën, fijnstof en pollen. Je kunt je voorstellen dat als we continu deze deeltjes inademen dat dit niet goed is voor ons lichaam en onze gezondheid. Het is daarom belangrijk dat de lucht in huis zo schoon en zuiver mogelijk is, zodat jouw leefomgeving optimaal is voor je welzijn.

 

Wat bepaalt wat er in de luchtstroom zit?

De inhoud van de luchtstroom komt van buiten en binnen en kan heel variërend zijn. Als je dagelijks ventileert en de ramen openzet, komt er frisse buitenlucht naar binnen. Naast dat hier een nieuwe verse lading zuurstof in zit, kunnen er in deze lucht ook stofdeeltjes en pollen zitten. Hier kun je last van krijgen als je astmatisch bent of hooikoorts hebt.

Daarnaast wordt de luchtstroom ook beïnvloed door binnenshuis. Dit kan op verschillende manieren. Als je huisdieren hebt, kunnen er kleine schilfertjes en haartjes in de lucht komen. Hierdoor worden ook huisdierallergenen verspreid. Als jij of iemand anders hier allergisch voor bent, kan dit zorgen voor klachten.

Als er personen binnen jouw huishouden grieperig of verkouden zijn, zullen er tijdens iedere uitademing bacteriën worden verspreid die worden meegenomen in de luchtstroom. Dit zorgt ervoor dat de overdraagbaarheid groter kan worden.

Tenslotte is CO2 ook een onderdeel van de luchtkwaliteit bij jou in huis. Als mens adem je CO2 uit bij iedere uitademing die je doet. Daarnaast kan er ook CO2 vrijkomen als je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een houtkachel. Door het vrijkomen van CO2 neemt de hoeveelheid zuurstof in de lucht af waardoor je dus minder zuurstof kan inademen. Dit is niet heel erg fijn voor je gezondheid en kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.

 

Luchtvochtigheid

We hebben het hiervoor eigenlijk gehad over de inhoud van de lucht. Maar er zijn ook nog verschillende soorten lucht die aanwezig kunnen zijn bij jou in huis. Dit is simpel gezegd onder te verdelen in droge lucht, goede gebalanceerde lucht en vochtige lucht. De soort lucht wordt bepaald door de luchtvochtigheid bij jou in huis.

 

Wat is luchtvochtigheid?

De naam zegt het eigenlijk al: de hoeveelheid vocht (waterdamp) die in de lucht zit. De lucht kan heel weinig vocht bevatten maar ook heel veel. We spreken dan over respectievelijk droge en vochtige lucht.

De luchtvochtigheid in huis wordt uitgedrukt in een percentage. Als de luchtvochtigheid onder de ca. 40% is, spreken we van droge lucht (een lage luchtvochtigheid). Als de luchtvochtigheid boven ca. 60% is, spreken we van vochtige lucht (een hoge luchtvochtigheid). Een goede gebalanceerde luchtvochtigheid varieert dus van ca. 40% tot ca. 60% en creëert een gezonde woon- en leefomgeving.

 

Droge lucht

Als de lucht droog is, is er relatief weinig vocht (waterdamp) aanwezig in de lucht. De luchtvochtigheid is dan laag. Als dit langdurig het geval is, verliest je lichaam vocht en drogen je slijmvliezen uit. Je longen zijn bij een droge lucht bovendien minder goed in staat om zuurstof uit de lucht op te nemen. Dit zorgt voor verscheidene klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Je keel en longen drogen uit waardoor je daarnaast last kan krijgen van een droge keel en een droge hoest. Een omgeving met te droge lucht is dus allesbehalve een fijne leefomgeving.

Vochtige lucht

Daarentegen, als de lucht te vochtig is, is er relatief veel waterdamp aanwezig in de lucht. Dit zorgt ervoor dat je sneller gaat zweten maar kan ook zorgen voor benauwdheid. Door de hoge aanwezigheid van waterdamp creëert dit ook een broedplaats voor insecten en neemt de kans op schimmelvorming toe. Dat is absoluut niet optimaal voor jouw persoonlijke woonomgeving.

 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, is luchtkwaliteit een heel divers en veelomvattend onderwerp. Het speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van jouw leefomgeving, waar je dagelijks veel uren in doorbrengt.

Onze producten en diensten zijn bedoeld om jou te helpen met het creëren van een optimale woon- en leefomgeving.

Heb je vragen over onze producten of wil je eventueel persoonlijk advies over de luchtkwaliteit bij jou thuis? Neem dan gerust contact op en we zullen je optimaal van dienst zijn.

Terug naar blog